2016. február 3., szerda

Mielőtt összeomlik a lelked!



Mielőtt összeomlik a lelked!



Nézzük mi is az a lélekinfarktus!
 
Ma a legnagyobb terhelés a munka világában ér minket. Azonban első sorban nem a testünk az, ami a fizikai fáradtságtól terhelődik. – Egyre szorosabb határidők, mindenre kiterjedő szabályozások, megfelelési vágy, karrier, családfenntartás, stb. – A lélek ettől a folyamatos szorítástól bizony alapos megpróbáltatásokat él át. Ez pedig egyenes út a kiégés, vagy „lélekinfarktus” felé.

A kiégés (burnout) több összetevőből áll:

  • fizikai, mentális és érzelmi kimerültség, reménytelenség érzés
  • kimerültség, krónikus fáradtság, fejfájás, alvászavarok, emésztési zavarok
  • depresszió, tehetetlenség érzés, düh, illetve koncentrációs problémák
  • a munkamorál romlik, hiányzások, gyenge teljesítmény, csökkenő kezdeményezőkészség
  • mindezek megkoronázásaként az előbbiekből fakadó párkapcsolati problémák
A kiégettség szerencsére nem „derült égből villámcsapás” azonban éppen folyamatos kialakulása miatt tör ránk alattomosan és észrevétlenül. Az alábbi fázisok bármelyikében beavatkozás történik, a lelki állapotunk az előző fázisba emelhető. Ez is érzékelteti, hogy minél előbb elkezdjük önmagunk, vagy kollégáink fejlesztését, annál kevesebb energia befektetéssel kerülhetjük el a fent említett problémákat.
  1. Eleinte élénk a kapcsolat a munkatársakkal, lelkesek vagyunk a szakmánkban. Ez az idealizmus szakasza.
  2. A realista fázisában még szakmánk iránt elkötelezettek, együttműködők vagyunk ugyan, de” már látjuk” a korlátainkat, lehetőségeink határait.
  3. Ez után a stagnálás vagy kiábrándulás következik. Rutinszerű, munkavégzés, ami már nem jelent örömet. A motiváció folyamatosan csökken.
  4. Ezt a frusztráció szakasza követi, ami ingerlékenységet, folyamatos feszültség érzést okoz, ami jelentősen csökkenti a stressz tűrő képességet.
  5. Végül az apátia fázisában a szakmai munka sematikussá válik, nem látunk lehetőséget a pozitív változásra. Munkahelyi – ezzel együtt sok esetben magánéleti – kapcsolataink elsekélyesednek.
Gyakran ezek után a pályamódosítást látjuk a legkézenfekvőbb megoldásnak.
Természetesen sokan ebben az esetben is mennek előre, monoton folytatja munkáját mindaddig, amíg lelkük teljesen összeomlik.
Nem a többletmunka a lelki teher, hanem az a munka, ami nem jelent kihívást és sikerélményt, az okozza a depressziót. Ez emészt fel minket.
Mindannyian át éltük már azt az érzést, hogy ugyan megfeszített tempóban, vagy kimagasló teljesítményt produkálva dolgoztunk egy fontos feladaton, mégis, szinte végtelennek éreztük teljesítőképességünket?
Erre utal a következő példa.                                                      

Csúcsélmény a munka élménye? (Mi is az a Flow?)


Egy hegymászó a következőképp fogalmazza meg a flow élményét: „Az embert teljesen magával ragadja a szikla, a mozdulatok, a test megfelelő tartása. Szinte elfelejtem, ki vagyok, s eggyé válok a sziklával és a hegymászó társaimmal…Egy idő után már azt sem tudom, hogy én mozgok, vagy pedig a szikla… Magamon éppen annyira úrrá kell lennem, mint a sziklán…Együtt áramolni valamivel, ez a teljes nyugalom… A tudat hiánya számomra a tökéletes tudatosság.”
Munkavégzés közben, több mint háromszor annyi ember él át flow élményt, mint szabadidejében.
Mi kell a flow megéléséhez? Nincs szükség földön túli feltételekre.
Pontos konkrét szabályok. Cselekvésünk legyen összehangolható saját adottságunkkal, képességeinkkel. Világosan derüljön ki, mennyire teljesítünk jól. Figyelmünket teljes mértékben kösse le a tevékenységünk, mivel gondolataink akkor a legrendezetlenebbek, amikor épp nem kell csinálnunk semmit. A munka sok szempontból ezért is több örömöt jelenthet, mint az otthonlét, mivel világosak az elvárások és tiszták a visszajelzések is. A pszichológia a „csúcsélmény” (peak experience, gipfelerlebnis) kifejezést használja arra az állapotra, amikor az ember valamilyen élmény folytán hirtelen kapcsolatba kerül önmagával, és eléri saját teljesítőképessége határát. Eufóriát, végtelen harmóniát érez. Mindegy, mit teszünk: hegyet mászunk, sportolunk, meditálunk, vagy éppen dolgozunk.

Ez az élmény tanulható. Ha igazán élvezni akarod a munkád, és folyamatosan növekvő teljesítményed eredményeit, kattints ide és válassz fejlesztési lehetőségeinkből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése